Orijen
Orijen márka kifejlesztése egy új termékkategóriát hozott létre - a biológiai szükségleteknek megfelelő kisállateledelt.
"A Természet a kutyákat és a macskákat ragadozónak alkotta meg, ezért, minden civilizációs hatás ellenére, az emésztőrendszerük változatlan maradt évszázadok soránzadok során."
A biológiai szükségleteknek megfelelő étrend tükrözi a tápanyagoknak azt az összetételét és változatosságát, mellyel a ragadozó ősök találkozhattak természetes körülmények között. Mivel a kevés fizikai aktivitással járó életmód kedvenceinket is érinti, az ideális táplálék kevesebb kalóriát tartalmaz.
A biológiai szükségleteknek megfelelő termék koncepciója egyszerű: a magas hús-és alacsony szénhidráttartalmú étrend felel meg a ragadozók anatómiai felépítésének; a termék változatos forrásból származó friss húsokból készül; és az élettanilag megfelelő tápláléknak köszönhetően az állat tökéletes testi és lelki kondícióban lesz.
Továbbá mellőzzük a magas szénhidráttartalmú alapanyagokat, mint pl. a gabonákat, melyek nem részei a macskák és kutyák természetes étrendjének. A magas fehérje-és alacsony szénhidráttartalmú, gabonamentes ORIJEN bőségesen tartalmaz friss élelmiszereket a biológiai szükségleteknek megfelelő arányban: 70 % hús, 30 % gyümölcs, zöldség és gyógynövény, és semmi szemestakarmány.
MAGAS FEHÉRJETARTALOM
A kutya és a macska rendszertanilag a ragadozók (Carnivora) rendjébe tartozik; a szervezetük anatómiai felépítése a magas fehérjetartalmú, húsalapú étrend, és nem a bőséges szénhidráttartalmú, gabonaalapú táplálék feldolgozására alkalmas.
A yorkitól a kuvaszig, az eltérő fajtájú háziasított kutyafajták DNS-mintázata megegyezik, ami a közös ősre bizonyíték. A kutyafajták rendkívül nagy változatossága az ember által végzett tudatos tenyésztői munka eredménye, és nem természetes folyamat.
A vadon élő unokatestvérekhez hasonlóan, a társállataink is ragadozók. Főbb anatómiai jellemzőik: darabolásra és tépésre alkalmas éles fogak, szénhidrátokat elbontó enzimek hiánya a nyálban, állati eredetű fehérjéket és zsírokat hatékonyan feldolgozni képes rövid emésztőrendszer.
A valós szükségleteket kielégítő étrend
Az ORIJEN termékek nemcsak húsokat tartalmaznak bőségesen, hanem fehérjetartalmuk is magasabb a hagyományos szárazeledeleknél.
Fehérjék vs. szénhidrátok
Ha egy kisállateledel fehérjetartalma magas, akkor kevés benne a szénhidrát (feltéve, hogy a zsír-és energiatartalom állandó), és ez a megfelelő tápanyag-összetétel a kutyák és macskák számára.
Az ORIJEN termékek sok fehérjét, és ebből következően kevés szénhidrátot tartalmaznak.
A szénhidrátokat a szervezet kizárólag cukrokká bontja le, amelyek nem alapvetők a kedvenceink számára. Szemben a fehérjékkel, melyek nélkül nem „működhetne” egy ragadozó!
A kutyám vagy a macskám ehet túl sok fehérjét?
Az elterjedt mítosz szerint, a túl sok fehérje számos egészségügyi problémát okozhat. A fehérjével kapcsolatos tévhiteket a modern tudomány már évtizedek óta megcáfolta, de mivel a magas fehérjetartalmú szárazeledel gyártása nem „költséghatékony”, ezért nem meglepő, hogy a hagyományos termékek gyártói próbálják életben tartani a mítoszt.
Az igazság az, hogy a macska és a kutya ragadozó, és szervezetük szinte kizárólag a húsalapú táplálék tökéletes megemésztésére alkalmas; a többlet fehérjéből képesek energiát nyerni, és a felesleg természetes módon távozik a szervezetből.
Sőt, amíg a fehérje alapvető tápanyag, és nem lehet túletetni, a kutyának és a macskának nincs szénhidrátszükséglete! (Pontosabban, kölyökkorban az anyatej tartalmaz laktózt, azaz tejcukrot, amely egy összetett szénhidrát.)
ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALOM
A kutyák és macskák szénhidrátszükséglete nagyon alacsony, a vadon élő macska-és kutyafélék étrendje is minimális mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, ha egyáltalán tartalmaz.
A hagyományos szárazeledelek kb. 40 és 50 % között tartalmaznak szénhidrátokat (döntően gabonakeményítőt), ami azt jelenti, hogy minden egyes zsák felerészben olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre nincsen szüksége a kedvencünknek. Más szóval: ízlésesen csomagolt, darált és főzött szemestakarmányokat vásárolunk magas áron a ragadozó kutyánknak, illetve macskánknak.
A biológiai szükségleteknek megfelelő ORIJEN termékek maximum 20 % szénhidrátot tartalmaznak, mely gyümölcsökből és zöldségekből származik. Ez a mennyiség fele a hagyományos száraztápokban található mennyiségnek.
Miért felesleges tápanyag a szénhidrát?
A kutyák és macskák számára a szénhidrát üres kalória, mivel cukorrá (glükózzá) bomlik le az anyagcsere folyamán, kizárólag energiaforrásként hasznosítható (erre a szerepre alkalmasabbak az állati eredetű zsírok és olajok!), és nincsen más értéke táplálkozási szempontból.
- A szénhidrátok gyorsan felszívódnak, és azonnal megemelik a vércukorszintet.
- A vércukor szintjének gyors emelkedése miatt, az inzulinszint is azonnal magasabb lesz, ennek következtében az energiaforrásként fel nem használt cukor zsírrá alakul.
- A gyors emelkedés után, a vércukor azonnal leesik, az állatot eluralja a gyengeség érzése, és újra éhes lesz, majd eszik, és a vércukor újra megemelkedik.
A szénhidrátdús táplálék fogyasztása tartósan magas vércukorszintet eredményez. A vérben található cukor könnyen zsírrá alakul, ezért említi az állatorvosi szakirodalom a szénhidrátalapú étrend számos egészségügyi kockázatát:
- elhízás
- inzulinrezisztencia (Már jóval a cukorbetegség kialakulása előtt kimutatható, jellemző a vér magas inzulinszintje. A szervezet, illetve a szövetek egyre kevésbé reagálnak inzulinra, nem veszik fel a cukrot a vérből, ezért a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, hogy képes legyen a vércukor szintjét csökkenteni. Ennek ellenére a glükóz szintje folyamatosan magas marad, a hasnyálmirigy inzulintermelése idővel csökkenthet a fokozott igénybevétel miatt, és kialakul 2-es típusú diabétesz.)
- 2-es típusú cukorbetegség
GABONAMENTES
Ha a macskáknak és kutyáknak nincs szüksége gabonákra, akkor miért tartalmaznak a kisállateledelek szemestakarmányokat?
A kisállateledelek kb. 70 éve tartalmaznak gabonákat; a vásárlók a kényelem szempontjait vették figyelembe (szárazeledel zsákokban), a gyártók pedig a költséghatékonysági szempontokat ( a gabona olcsó kalória-és fehérjeforrás).
Habár a gabonák, mint pl. a rizs és a búza, alacsony költségű kalóriaforrások, de a magas szénhidráttartalmuk (gabonakeményítő) hozzájárulhat az elhízáshoz; ezért említik az állatorvosok egyre gyakrabban a szemestakarmányokat, mint egészségügyi kockázati tényezőt a kutyák és a macskák esetében.
Az igazság az, hogy a kedvenceink nem képesek elfogyasztani és metabolizálni nagy mennyiségben gabonaféléket káros egészségügyi hatások nélkül. Ennek ellenére a hazai kutya-és macskapopuláció döntően gabonalapú étrenden él, pontosabban tengődik!
Mégis a legtöbb márkára jellemző a „gabona-szénhidrát” megközelítés a termékfejlesztés során: a gabonafélék olcsóbbak, mint a húsalapanyagok; könnyen beszerezhetők viszonylag állandó minőségben; tárolásuk és szállításuk nem jelent különösebb problémát és jelentősebb költséget – minden adott ahhoz, hogy a kisállateledel-gyártók előszeretettel használják alapanyagként, annak ellenére, hogy nem alkalmasak a kutyák és macskák táplálására.
FRISS HÚSOK
A ragadozó életmódot folytató farkas tápláléka vadászszerencsétől függően rendszeresen változott; egyik nap valamilyen tojás és /vagy szárnyas állat, másik nap nyúl, olykor halat is fogyaszthatott, ezután a vaddisznó következhetett. A napjainkban gyártott hagyományos szárazeledelek nem tükrözik a fehérjeforrások e természetes változatosságát, döntően egyféle állati eredetű fehérjeforrásra koncentrálnak, mint például csirke vagy bárány.
A változatos állati eredetű alapanyagokat, illetve különféle forrásból származó fehérjéket és zsírokat tartalmazó eledel jobban megfelel a kutyák és macskák természetes szükségleteinek, ezért az állatok mentális és fizikai kondíciója kiváló lesz.
AZ ORIJEN BŐSÉGESEN TARTALMAZ KÜLÖNFÉLE FRISS HÚSOKAT, EZÉRT JÓL ILLESZKEDIK A KEDVENCEINK TERMÉSZETES ÉTRENDJÉHEZ
- Az ORIJEN előállítása során használnak a legmagasabb arányban FRISS, nem fagyasztott állati eredetű alapanyagokat, melyek emberi fogyasztásra alkalmasak.
- AZ ORIJEN termékek a különféle állati eredetű alapanyagok természetes választékát biztosítják:
- BAROMFIFÉLÉK (csirke, kacsa és pulyka + egész tojás)
- HALAK (különféle tengeri és édesvízi halfajták)
- A VÖRÖSÖK (bölény, bárány, vaddisznó és berksiri sertés)
Az ORIJEN márka páratlan a szárazeledel piacon, hiszen különféle friss húsalapanyagokból készült, így a fehérjék és zsírok széles választékát biztosítja a kutya és a macska szervezete számára.
NEM TARTALMAZ NÖVÉNYI OLAJOKAT ÉS ZSÍROKAT
A kutya és a macska ragadozó, ezért semmi meglepő nincs abban, hogy a szervezetüknek zsírokra (és nem szénhidrátokra) van szüksége. Az energiát biztosító zsírok legjobb forrása állati eredetű.
ZSÍROK vs. SZÉNHIDRÁTOK – az energiaszükséglet szempontjából
A kutya és a macska sokkal hatékonyabban hasznosítja a zsírokat az anyagcsere-folyamatok során, mint az emberi szervezet. Mialatt mindkét tápanyag energiaforrás, a funkciójuk teljesen eltér a kedvenceink szervezetében.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy a szénhidrátokkal szemben, a zsírok alapvető (esszenciális) tápanyagok a macskák és kutyák számára.
A kutyák hasonló módon dolgozzák fel a zsírokat, mint az emberek a szénhidrátokat. Más szóval, a zsír a megfelelő üzemanyag a kutyusok számára (és nem a szénhidrát), elegendő mennyiség bevitele esetén a szervezet kiváló kondícióban lesz.
Néhány információ az Omega 3 zsírsavakról
A gazdik jelent�s része tartja fontosnak az esszenciális zsírsavak jelenlétét a kisállatok étrendjében, de kevesen tudják, hogy az Omega 3 zsírsav forrása is nagyon lényeges.
Háromfajta Omega 3 zsírsav létezik:
- EPS (Eikozapentaénsav) állati eredetű forrásból
- DHS (Dokozahexaénsav) állati eredetű forrásból
- ALA (Alfa-linolénsav) növényi eredetű forrásból
Habár az Omega 3 zsírsavak hasonlónak tűnnek, valójában teljesen különböznek egymástól: az EPS és DHS hosszú láncú Omega 3 zsírsavak, és halolajakból (pl. lazac és hering) nyerik ki őket. A szervezetben könnyen felszívódnak, ezért élettani szempontból nagyon értékesek a kutyák és macskák számára.
Az ALA egy kicsit más: növényekből (pl. len, repce és kókusz) sajtolják ki, rövid láncú Omega 3 zsírsav, és a ragadozók szervezetében nehezen szívódik fel, illetve hasznosul; emiatt vitatott a használata a kutyák és a macskák étrendjében.
Habár a tekintélyes dietétikával foglalkozó szaklapban - American Journal of ClinicalNutrition –közölt számos tanulmány szerint, a növényekből kinyert Omega 3 zsírsavnak táplálkozási szempontból elenyésző értéke van a kutyák és macskák számára, nagyon sok hagyományos kisállateledel-gyártó használ napraforgó-, len-, kókusz- vagy repceolajat termékeiben. Az ok nagyon egyszerű: alacsonyabb ár és könnyebb eltarthatóság (a halakból kinyert olajak nagyon könnyen oxidálódnak, azaz megavasodnak).
AZ ORIJEN TERMÉKEK KIZÁRÓLAG ÁLLATI EREDETŰ OMEGA 3 ZSÍRSAVAKAT TARTALMAZNAK
Mivel a társállatainknak nemcsak biológiai szükségletük az állati eredetű zsír, hanem nagyon könnyen hasznosítják az emésztés során, ezért az ORIJEN fogyasztása egészséges bőrt és gyönyörű szőrzetet eredményez, melyek a szervezet harmonikus működését tükrözik.
GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK
Minden szárazeledelnek kell tartalmaznia valamennyi szénhidrátot a gyártás technológiája miatt; azaz a húsokat és a zsírokat egyben kell tartani a tápszemcsében.
Az élettani szempontból felesleges és magas glikémiás indexszel rendelkező gabonák helyett, az ORIJEN bőségesen tartalmaz zöldségeket és gyümölcsöket széles választékban. A jótékony hatású növényekben természetes formában találhatóak meg a nélkülözhetetlen vitaminok, ásványok, rostok és fitokemikáliák.
Az ORIJEN sokféle gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz bőségesen:
- Russet Burbank burgonya
- Fekete ribizli és fanyarkabogyó
- Alma és tőzegáfonya
- Kézzel begyűjtött tengeri moszatok és algák
Szemben a magukat „holisztikusnak” nevező termékekkel, melyek zöldség- és gyümölcstartalma alacsony (és bőségesen tartalmaznak magas glikémiás indexű szemestakarmányokat), a gabonamentes ORIJEN gyümölcs-és zöldségtartalma minimum 25 %!
RUSSET BURBANK BURGONYA – Prérifarmok, Manitoba
A russet burgonya tápanyagokban gazdag növény. Mivel alacsony hőmérsékleten (90 °C) történik a feldolgozás, ezért a szervezet számára hasznos tápanyagok kevésbé sérülnek. A russet burgonya bőségesen tartalmaz B-és C-vitaminokat, káliumot, rezet, magnéziumot és vasat.
ALMA- Okanagan-völgy, British Columbia
A gyümölcs kiváló forrása az egészséges rostoknak, melyek hatékonyabbá teszik az emésztést, és elősegítik a toxinok gyorsabb távozását a szervezetből. Az alma sokféle fitotápanyagot tartalmaz, melyek hatékony antioxidánsként viselkednek; megvédik a sejteket a szabad gyökök kártékony hatásaitól.
NAPON SZÁRÍTOTT LUCERNA – Prérifarmok, Alberta
A lucernalevél gazdagon tartalmaz ásványokat és más hasznos tápanyagokat: kalcium, magnézium, kálium, karotinok, E-vitamin és K-vitamin. A ősi kínai gyógyászatban a növényt az emésztőrendszeri betegségek és a vese problémák gyógyítására is használták.
TŐZEGÁFONYA – Fraser-völgy, British Columbia
A Kanadában őshonos növény kiválóan alkalmas a húgyúti fertőzések kezelésére, a növény e jótékony hatását a tudomány is már számtalanszor bizonyította. Az áfonya bőségesen tartalmaz flavonoidokat, melyek hatékony antioxidánsok: lassítják az öregedés folyamatát, jótékonyan hatnak a szív-és érrendszerre, csökkentik a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.
FANYARKABOGYÓ –Alberta és Saskatchewan
A cserjén termő gyümölcs a kanadai préri őshonos növénye, az őslakosok egyik legfontosabb tápláléka volt, de az első telepesek is rendszeresen fogyasztották. A fanyarkabogyó mélyvörös színe kiválóan jelzi a rendkívül magas antioxidáns-tartalmat.
TENGERI NÖVÉNYEK – Csendes-óceán, British Columbia
A vörös pálmaalga és az ujjmoszat nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, enzimet és fitokemikáliát tartalmaz széles választékban. A tengeri növények fokozzák az emésztés hatékonyságát, táplálják a szervezetet, és elősegítik a káros anyagok távozását a belekből.
FEKETE RIBIZLI - Alberta
A gyümölcsből kinyert olajban a szervezet számára jól hasznosítható Omega 6 esszenciális zsírsav és gamma-linolénsav (GLA) található.
ZÖLD-ÉS SÁRGABORSÓ – Prérifarmok, Alberta és Saskatchewan
A kanadai préri legnagyobb mennyiségben termesztett hüvelyes növényei összetett szénhidrátokat (alacsony glikémiás index!) tartalmaznak. Számos létfontosságú ásványi anyag és vitamin is megtalálható a borsószemekben, mint pl. folsav, vas, amellett bőségesek antioxidánsokban.
SÁRGARÉPA – British Columbia és Alberta
A zöldség sárga színét biztosító hasznos vegyületből a szervezet nagyon könnyen gyárt A-vitamint, mely vitamin, pl. a rodopszin (látóbíbor) képződésben fejti ki kedvező hatását - a szem e fényérzékeny anyag segítségével tud alkalmazkodni a gyenge fényviszonyokhoz.
ÉDESBURGONYA
Az édesburgonya az emberiség által fogyasztott egyik legtápanyagdúsabb zöldség. Nagyon fontos forrása a B6-vitaminnak, a vasnak, a káliumnak, és rosttartalma kedvezően befolyásolja az emésztés folyamatát.
PARADICSOM
A paradicsom tele van hasznos fitokemikáliákkal. Ezek közül is kiemelkedik az erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkező likopin, melynek a zöldség csodálatos piros színe is köszönhető.
SPÁRGATÖK
Rendkívül egészséges zöldségféle; A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin, valamint alfa-és béta-karotin, magnézium, kálium, vas, és még sokan mások.
GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS GYÖKEREK
Minden gazdi már megtapasztalhatta azt, hogy a magára hagyott kutya vagy macska bizonyos növényeket élvezettel fogyaszt, melyek nagy valószínűséggel segítik egyensúlyban tartani a szervezet működését. A kedvenceink ösztönösen felismerik és megeszik azokat a füveket, melyeknek gyógyhatásuk van, ezzel is elősegítve az egészségi állapotuk megőrzését, esetleg a betegségből való gyorsabb felépülést.
- A gyógynövények elősegítik a szervezetben felhalmozódó méreganyagok eltávolítását, azáltal, hogy bizonyos fiziológiai folyamatokra kedvező hatással vannak; pl. fokozzák a máj természetes tisztulásának folyamatát.
- Szintén jótékony hatással vannak bizonyos szervekre is, nyugtatják és erősítik az egész szervezetet, fokozzák az emésztés hatékonyságát.
PSZILLIUM, CIKÓRIA- ÉS ÉDESGYÖKÉR
A növényekben található vízben oldható rostok nyugtatják és táplálják az emésztőrendszert, elősegítik a bélrendszer tisztulását, továbbá csökkentik a vér inzulinszintjét. Az édesgyökér jótékony hatással van a húgyhólyagra, a vesékre és a húgyvezetékekre.
GYERMEKLÁNCFŰ, ROZMARING ÉS GÖRÖGSZÉNA
A krónikus vese-és májbetegségek gyakran fordulnak elő a kutyák és macskák esetében, e három gyógynövény védi és erősíti a létfontosságú szerveket. A gyermekláncfüvet enyhe vizelethajtó tulajdonsága miatt használják emésztési problémák és a máj megbetegedései esetén. A rozmaring segít semlegesíteni a toxinokat, és eltávolítani azokat a májból.
BORSMENTA ÉS ÉDESKÖMÉNY
Nyugtatja és táplálja az emésztőrendszert. A BORSMENTA jótékony hatással van a gyomorfal izomzatára, javítja a zsírok emésztésében részt vevő epefolyadék áramlását. Az édeskömény serkenti a gyomornedvek termelését, enyhíti a gyomor és belek gyulladásait, továbbá elősegíti az étrendben található tápanyagok hatékonyabb felszívódását.
ROZMARING
Hatástalanítja a mérgező anyagokat, majd eltávolítja azokat a májból, mielőtt bármilyen káros folyamatot elindítanának.
ANGYALGYÖKÉR
Hatékony a vérképződés elősegítésében, amellett fokozza a vérkeringést.
LUCERNA ÉS CSOMBORD
Tápanyagdús gyógynövények, melyek többlet energiát biztosítanak. Kiváló a frissítő hatásuk és jó étvágyfokozók, bőségesen tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat és klorofillt.
KÖRÖMVIRÁG
Bőségesen tartalmaz flavonoidokat, mely növényi antioxidánsok megvédik a sejteket a szabadgyökök garázdálkodásától. A körömvirág csökkenti a hipoglikémia előfordulásának esélyét, mérsékli a vércukorszint ingadozását, lassítja a gyomor kiürülésének időtartamát, és hatékonyabbá teszi az emésztést.
TÁPANYAGOK EGYENSÚLYBAN ÉS MEGFELELŐ MENNYISÉGBEN
A TÚLZOTT KALCIUM-ÉS FOSZFORMENNYISÉG ÁLTALÁNOS A MAGAS FEHÉRJETARTALMÚ TERMÉKEKBEN (Magyarországon kizárólag az ORIJEN márka van forgalomban ebből a termékkategóriából!)
A magas fehérjés száraztápok nagy mennyiségű csirke-, hal-és pulykahúslisztből készülnek. A húsliszt tartalmaz bőrt, csontokat és porcokat, mely összetevők bőségesek fehérjékben és természetes forrásai az ásványi anyagoknak is.
Az emelt fehérjetartalom eléréséhez nagy mennyiségben kell húsliszteket használni, ezért a termék ásványianyag-tartalma rendkívül magas lesz, amely számos egészségügyi kockázattal járhat. A magas fehérjés tápok gyakran megközelítik a megengedett határérték maximumát - kalcium: 2,5 %; foszfor:1,6 %.
AZ ORIJEN MEGFELELŐ ARÁNYBAN TARTALMAZZA A KALCIUMOT ÉS A FOSZFORT
A megoldás a FRISS HÚSOK! Az ORIJEN magas arányban készül friss és csontozott húsokból, melyek ásványianyag-tartalma minimális, hiszen nem tartalmaznak felesleges és nehezen emészthető állati „alkatrészeket”, hasonlóan a termékben található csirke-és heringhúsliszthez, melyek hamutartalma szintén alacsony.